04.02.19

We are delighted to have recently completed the Dreadnought Student Centre for the University of Greenwich.

Originally built as the Infirmary for Greenwich Hospital in the 1760’s to designs by James Stuart, the building became the Dreadnought Seaman’s Hospital following the move of the Seaman’s Hospital Mission in 1870 from a series of ‘Dreadnought’ hospital ships moored in Greenwich. The hospital eventually moved as a unit to St Thomas’s in 1986 and the Dreadnought was abandoned.The university accquired a 125 year lease from the Greenwich Hospital in the late 1990’s and DJA refurbished the building as the main university roofing over the central courtyard at basement and ground floor, and fitting out the upper floors.

Following the library’s move to Stockwell Street we were pleased to have the opportunity to adapt this building again. This time, a lightweight steel structure has been inserted into the courtyard on which a new roof canopy and two mezzanine floors are supported. The ceiling under the canopy has been clad in linear Douglas fir panels, complementing the oak floor and mezzanine soffits, and punctured with large skylights to create a warm, yet light and expansive central atrium. Within this space, flexible furniture and bespoke joinery furnish publicly accessible seating areas, social learning spaces and servery for 300 covers.

The historic brickwork vaults in the basement have been cleaned and repaired to form an atmospheric backdrop to the new 500 person bar and function rooms, as well as a fully equipped gym and changing facilities. The upper floors of the building have been refurbished for use as teaching spaces, IT labs and offices, all integrated with advanced audiovisual systems, including a radio station and media suite.

The challenge has been to integrate the necessary services and new structure required while respecting the historic fabric of the building. We would like to thank our project team which included Fanshawe, Willmott Dixon, Andrew Reid and Partners and Alan Baxter Partnership for this successful collaboration.

The building was officially opened on 30th November by the University’s Chancellor, the Rt Hon. Baroness Scotland PC QC and central atrium facilities are available to be enjoyed by the public.

Dreadnought Building

501 Gu 0028
501 Gu 0006
501 Gu 0045

18.12.18

18.12.18

Team DJA celebrated Christmas this year with a visit to Syon House in Brentford, where we have recently finished a refurbishment of the first floor apartments and are continuing conservation works on the Great Conservatory, Pepperpot Gatehouse and Lion Gate entrance. This was followed by a fabulous lunch at The Anning Rooms, which we completed for the Natural History Museum earlier this year.

Highlights included the annual Secret Santa with a new twist: we exchanged pieces of our own artwork. This revealed hidden talents within our team and will be a strong contender to become a Christmas tradition. With our gift budget we will be making a donation to a local charity.

Our thanks go to Syon House and the NHM for hosting us, and of course to our wonderful colleagues at DJA for their hard work, dedication and enthusiasm this year.

The dome of the Great Conservatory at Syon House
Team DJA at The Anning Rooms with our Secret Santa gifts
Team DJA at Syon House

29.11.18

Last night we celebrated the official launch of our book ‘Dannatt, Johnson Architects 2000-2018’ at a party in Greenwich. Many thanks to John Bold for writing the book and giving a great speech, and Nicola Bailey for the fantastic layout and design. It was great to welcome so many friends of the Practice to the basement bar created as part of our recently completed refurbishment of the Dreadnought Building at the UoG’s Maritime Greenwich Campus. Thanks also to the University for allowing us to host the event in the Lower Deck and take our guests on tours of the new place!

Journal Entry 06 Image R
291118 Book Image 2
501 Image 01

Photo by Peter Cook

17.10.18

We have recently completed the refurbishment of a three-storey Victorian terraced house in North London. Alterations include the relocation of the kitchen from the lower ground floor to entry level and opening up of the living spaces. External windows and doors were replaced and rear openings enlarged with a new oriel window overlooking the garden. Detailed kitchen and storage joinery was designed in collaboration with the Client. New finishes to the floors and walls help to showcase the extensive collection of furniture and artwork owned by the family.

171018 Journal Entry Rear Elevation
171018 Journal Entry Staircase

03.09.18

The members accommodation at the Natural History Museum has recently opened, find out more about the project at The Anning Rooms.

549 Nhm 0019

03.09.18

We have been working with design team sb-ph on our new website update, which has now launched! We will be continuing to add old and new projects over the coming weeks, so please visit again soon to see more of our work.

030918 Journal Image 2

22.08.18

We are delighted to finally share the arrival of our new book, written by architectural historian, John Bold.

This book describes the work that this vibrant London Practice has carried out since 2000 in providing buildings for Education, Community, Arts and Leisure, and as Living Spaces. Dannatt Johnson has developed a strong and respected reputation for its work in adapting old buildings to new uses, managing their conservation and care, as well as providing entirely new buildings, often in highly sensitive, historically significant contexts.

We will be gifting our book to colleagues and clients in the coming months. If you would like to request a copy, please get in touch.

220818 Journey Image 01
220818 Journey Image 02

29.06.18

Caledonian Park Clock Tower and Heritage Centre was shortlisted at the SEBC Constructing Excellence Awards in the ‘Preservation and Rejuvenation’ category. Project Architect Gemma Yendall attended the ceremony with project management team from Clarkson Alliance. The project is due for completion later in the year.

280618 Journal Image
280618 Journal Image 2