Natural History Museum, Large Vertebrate Store

This project involved the refurbishment of a 600 square metre Victorian collections store in the basement of the Grade 1 listed Waterhouse Building at the Natural History Museum to provide a 21st Century storage environment for the museum’s irreplaceable collection of large vertebrate (mammal, reptile and fish) specimens.

The collection was carefully decanted from the existing storage fittings, a mixture of crude palette racking and Victorian cabinets and transported off site to allow the space to be transformed. The existing jack arch and steel beam superstructure was carefully upgraded to provide a two hour fire resisting enclosure, rigorously pest proofed, and re-floored to accept a compactorised storage system that has more than doubled the capacity of the facility whilst still providing a large open workspace area for scientists, visitors, events and seminars.

This project involved the refurbishment of a 600 square metre Victorian collections store in the basement of the Grade 1 listed Waterhouse Building at the Natural History Museum to provide a 21st Century storage environment for the museum’s irreplaceable collection of large vertebrate (mammal, reptile and fish) specimens.

The collection was carefully decanted from the existing storage fittings, a mixture of crude palette racking and Victorian cabinets and transported off site to allow the space to be transformed. The existing jack arch and steel beam superstructure was carefully upgraded to provide a two hour fire resisting enclosure, rigorously pest proofed, and re-floored to accept a compactorised storage system that has more than doubled the capacity of the facility whilst still providing a large open workspace area for scientists, visitors, events and seminars.

This project involved the refurbishment of a 600 square metre Victorian collections store in the basement of the Grade 1 listed Waterhouse Building at the Natural History Museum to provide a 21st Century storage environment for the museum’s irreplaceable collection of large vertebrate (mammal, reptile and fish) specimens.

The collection was carefully decanted from the existing storage fittings, a mixture of crude palette racking and Victorian cabinets and transported off site to allow the space to be transformed. The existing jack arch and steel beam superstructure was carefully upgraded to provide a two hour fire resisting enclosure, rigorously pest proofed, and re-floored to accept a compactorised storage system that has more than doubled the capacity of the facility whilst still providing a large open workspace area for scientists, visitors, events and seminars.

This project involved the refurbishment of a 600 square metre Victorian collections store in the basement of the Grade 1 listed Waterhouse Building at the Natural History Museum to provide a 21st Century storage environment for the museum’s irreplaceable collection of large vertebrate (mammal, reptile and fish) specimens.

The collection was carefully decanted from the existing storage fittings, a mixture of crude palette racking and Victorian cabinets and transported off site to allow the space to be transformed. The existing jack arch and steel beam superstructure was carefully upgraded to provide a two hour fire resisting enclosure, rigorously pest proofed, and re-floored to accept a compactorised storage system that has more than doubled the capacity of the facility whilst still providing a large open workspace area for scientists, visitors, events and seminars.