Kingston University C-SCAIPE project

Following completion of an estate strategy exercise for Kingston University, the practice was asked to identify potential locations for a new Centre for Sustainable Technologies which formed part of a bid to the Higher Education Funding Council HEFCE for centres of excellence.

The building represents a state of the art sustainable and low carbon contribution to Kingston’s estate. It was integrated into an existing courtyard on the Penrhyn Road Campus, providing additional space from an area that had previously been unused.

The design sought to make maximum use of natural light, solar orientation and shading to reduce heat gain, natural ventilation within the centre of a deep plan building, minimum carbon contributions to heating through the use of air source heat pumps as well as provision of finishes using natural and recycled materials wherever possible.

The project provides a valuable new resource for the university in flexible open plan space including classrooms adaptable for new teaching formats that were being pioneered by Kingston, staff offices a sustainability resource centre and a debating chamber. The project was completed in an occupied building on programme and within budget during the university’s summer recess to be able to open to students the following Autumn.