Pevensey Castle Tea Rooms

DJA were appointed under a framework consultancy with English Heritage to carry out a feasibility study on the possibility of refurbishing their Castle Cottage Tea Rooms. These traditional but not very popular tea rooms were on the ground floor of a two-storey Victorian cottage built up against the outer curtain wall of Pevensey Castle, which dates from Roman times, and was later re-used by the Norman invaders after 1066.

The existing interior, dating from the 1980’s, consisted of individual darkly carpeted domestic rooms with heavy curtains and dark wood pub furniture. In the built project we were able to transform the interior by opening up walls and doors, sourcing reclaimed floor boards so that all of the boards could be exposed, selecting light, period, finishes used with modern furniture and light fittings. The existing visitor WC’s were refurbished and a new brick paved external terrace created with levels remodelled to provide wheelchair access to the new tea rooms.

DJA were appointed under a framework consultancy with English Heritage to carry out a feasibility study on the possibility of refurbishing their Castle Cottage Tea Rooms. These traditional but not very popular tea rooms were on the ground floor of a two-storey Victorian cottage built up against the outer curtain wall of Pevensey Castle, which dates from Roman times, and was later re-used by the Norman invaders after 1066.

The existing interior, dating from the 1980’s, consisted of individual darkly carpeted domestic rooms with heavy curtains and dark wood pub furniture. In the built project we were able to transform the interior by opening up walls and doors, sourcing reclaimed floor boards so that all of the boards could be exposed, selecting light, period, finishes used with modern furniture and light fittings. The existing visitor WC’s were refurbished and a new brick paved external terrace created with levels remodelled to provide wheelchair access to the new tea rooms.